In de rubriek Innovatie kijken wij naar de ontwikkelingen binnen de biobased en circulaire bouwwereld. In dit artikel aandacht voor de duurzame gevelbekleding Ceranex dat wordt ontwikkeld door het bedrijf Nova Lignum.

Ceranex is een vezelversterkt koud keramisch composiet. Het wordt geproduceerd met de MOXY technologie. Negentig procent van de grondstoffen bestaat uit vezels afkomstig uit plantenresten. Deze worden gemengd met een mineraalpoeder en een natuurlijk bindmiddel, waardoor een geopolymeer ontstaat. MOXY composieten combineren de goede eigenschappen van minerale bouwstoffen zoals brandwerendheid en druksterkte, met de beste eigenschappen van hout en houtproducten zoals buig- en treksterkte.

Ceranex bestaat voornamelijk uit vezels van het gerooide auberginegewas. Daarnaast wordt bermgras, riet en snoei-afval als grondstof gebruikt in het productieproces. Het product kent uitsluitend natuurlijke grondstoffen zonder chemische toevoegingen. Dat maakt het product volledig recyclebaar. Het is te verwerken als hout en is tegelijkertijd brandwerend, krimpvast, weersbestendig en rot- en schimmelbestendig. Deze eigenschappen maken dit product zeer interessant als gevelafwerking voor circulaire gebouwen.

Meer informatie over de ontwikkeling van Ceranex is te vinden op de website van Nova Lignum.