Nijmegen is door de Europese Commissie verkozen tot European Green Capital 2018. Een jaar lang is Nijmegen de duurzame hoofdstad van Europa.

Nijmegen is de eerste Nederlandse stad deze de eretitel mag dragen. Onder andere Kopenhagen, Bristol, Ljubljana en Essen waren eerder European Green Capital. Nijmegen heeft de award verdiend door jarenlang hard te werken aan vergroening en verduurzaming. Met de hele stad en haar omgeving. Jong en oud, in grote en kleine initiatieven.

In 2018 laat Nijmegen aan Nederland en Europa zien wát er kan en dát het kan op gebied van duurzaamheid. Hoe we investeren in voedsel, gezondheid en een groene leefomgeving, in duurzame business en technische innovaties.

Wat is Green Capital?

De European Green Capital Award is een initiatief van de Europese Commissie. De onderscheiding wordt elk jaar uitgereikt aan een Europese stad die vooroploopt in duurzaamheid en zo fungeert als inspiratiebron voor andere steden. De winnaar mag zich een jaar lang de duurzame hoofdstad van Europa noemen.

Ambities Nijmegen Green Capital

  • duurzaamheidsbeleid gemeente Nijmegen naar een niveau hoger tillen en lopende projecten versnellen;
  • bijdragen aan een sterke regionale economie met focus op gezondheid, energie en duurzaamheid;
  • in 2018 een uitdagend rolmodel zijn voor middelgrote steden;
  • in Europa breed bekend worden en blijven als stad die groen denkt en groen doet.

Architectuurcentrum Nijmegen

Het Architectuurcentrum Nijmegen is als partner verbonden aan Nijmegen Green Capital 2018. Steden spelen bij de verduurzamingsopgave een cruciale rol. Het Architectuurcentrum Nijmegen organiseert in 2018 daarom meerdere activiteiten in het kader van Nijmegen Green Capital 2018.

ECO architecten ondersteund het Architectuurcentrum Nijmegen als partner van Nijmegen Green Capital. Dit betekent onder andere dat wij het Architectuurcentrum ondersteunen bij de activiteiten rondom Nijmegen Green Capital.

Agenda

2 juni: Inspiratiemarkt duurzaam (ver)bouwen

Locatie: De Oude School, Berg en Dalseweg 295, 6522 CH Nijmegen

Hoe duurzaam is jouw woning? Om jou als eigenaar te inspireren tot het duurzaam (ver)bouwen van je woning, organiseren het Architectuurcentrum Nijmegen, Rabobank Rijk van Nijmegen, gemeente Nijmegen en RvN@, de Inspiratiemarkt duurzaam (ver)bouwen. Op zaterdag 2 juni ben je van 11.00-15.00uur welkom in ‘De Oude School’ voor een kijkje op de markt of deelname aan de inspirerende workshops en presentaties van ervaringsdeskundigen.

Programma:
Tijdens de inspiratiemarkt nemen diverse sprekers je mee in het proces van het duurzaam (ver)bouwen van je woning. Te gast zijn onder andere:
• GreenHome: een platform voor het verduurzamen van je woning, waarmee een jong team in samenwerking met diverse gemeentes, verduurzaming zo gemakkelijk mogelijk probeert te maken.
• Tim van den Maden en Tessa Brummelkamp van ‘van G naar A’: Je huis verduurzamen hoe doe je dat? Wat komt er bij kijken? En waar begin je mee? Ervaringsdeskundigen Tim en Tessa, bekend van het blog ‘van G naar A’, nemen je mee op hun missie naar een energiezuinig huis.
• Loket Duurzaam Wonen Plus: het regionale loket van de regio Nijmegen om huiseigenaren te helpen met de verduurzaming van hun woning. De medewerkers van het loket zijn de schakel tussen de huiseigenaren en lokale aanbieders en geven subsidieadvies.
• Architectenbureau ECO architecten: ontwerpt hoogwaardige nieuwbouw, verbouw, renovatie en herbestemmingsprojecten en combineert eigentijdse architectuur met kwalitatieve en duurzame materialen.
• Duurzame (ver)bouwer ECO+BOUW / Ecobouw Nederland: heeft als doel om het voor iedereen mogelijk te maken gezond, comfortabel en energiezuinig te wonen, werken en leven. Duurzaam, ecologisch en met gebruik van biobased materialen.

Meer informatie

Architectuurcentrum Nijmegen

Nijmegen Green Capital 2018