Project omschrijving

Woning Plant je Vlag II

Nijmegen – Lent

Woning Plant je Vlag II is een houtskeletbouw woning in de zelfbouw wijk Plant je Vlag te Lent (Nijmegen). Deze woning met zijn typerende lessenaar dak wordt zoveel mogelijk biobased gebouwd. De hoofdmassa bestaat uit een rechthoekige vorm die hierdoor goed past op het beschikbare kavel.

Ter plaatse van de voorgevel steekt zowel het dak als de begane grond uit ten opzichte van de eerste verdieping. De afvoerpijp van de pelletkachel op de begane grond krijgt hierdoor een belangrijke architectonische functie. Dit maakt de woning zeer uniek. De zijgevel en achtergevel beschikken over een pergola die beschutting biedt tegen de middag- en avondzon. Het dak is aan de achterzijde uitgelijnd met de pergola waardoor de eenheid in het ontwerp wordt versterkt. De woning wordt bekleed met duurzaam Plato hout in een geschaafde en in een grof bezaagde uitvoering. Hierdoor krijgen de gevels een subtiele tektonisch uitstraling.

In de noordgevel zijn een 7 tal vleermuiskasten opgenomen om deze bedreigde diersoort een thuis te bieden. Naast de duurzame bouwmethode zijn ook de installaties duurzaam ontworpen. Zoals eerder genoemd wordt er een pelletkachel met kanalisatie aangebracht die de verschillende ruimten in de woning zal verwarmen. Het warmtapwater zal door twee elektrische doorstoom boilers worden verzorgd. Die op hun beurt gevoed worden door de zonnepanelen op het dak dat met sedum bekleed zal worden. Om de installatie compleet te maken wordt er voor de ventilatie van de woning een balansventilatie met terugwinning toegepast.

Voor de indeling van de woning is de entree zo gekozen dat de woonkamer en keuken respectievelijk aan de voortuin en de achtertuin zijn gelegen. De entree en de trap zorgen voor een natuurlijke scheiding tussen de twee ruimten. Verder valt de gebogen wand op die vanuit de woonkamer de “ruimte” opent richting de keuken. Deze wand zorgt voor een grote ruimtelijkheid en een speciale beleving. Door de gebogen wand aan beide uiteinden licht door te laten lopen ontstaan er twee nissen die die doen als inbouw boekenkasten. Op de verdieping vormt de golvende wand het verbindende element. Deze unieke wand zorgt ervoor dat de efficiënte indeling transformeert in architectuur!

Aannemer
Groenhart houtskeletbouw bv

Woning Plant je Vlag II

Nijmegen – Lent

Woning Plant je Vlag II is een houtskeletbouw woning in de zelfbouw wijk Plant je Vlag te Lent (Nijmegen). Deze woning met zijn typerende lessenaar dak wordt zoveel mogelijk biobased gebouwd. De hoofdmassa bestaat uit een rechthoekige vorm die hierdoor goed past op het beschikbare kavel.

Ter plaatse van de voorgevel steekt zowel het dak als de begane grond uit ten opzichte van de eerste verdieping. De afvoerpijp van de pelletkachel op de begane grond krijgt hierdoor een belangrijke architectonische functie. Dit maakt de woning zeer uniek. De zijgevel en achtergevel beschikken over een pergola die beschutting biedt tegen de middag- en avondzon. Het dak is aan de achterzijde uitgelijnd met de pergola waardoor de eenheid in het ontwerp wordt versterkt. De woning wordt bekleed met duurzaam Plato hout in een geschaafde en in een grof bezaagde uitvoering. Hierdoor krijgen de gevels een subtiele tektonisch uitstraling.

In de noordgevel zijn een 7 tal vleermuiskasten opgenomen om deze bedreigde diersoort een thuis te bieden. Naast de duurzame bouwmethode zijn ook de installaties duurzaam ontworpen. Zoals eerder genoemd wordt er een pelletkachel met kanalisatie aangebracht die de verschillende ruimten in de woning zal verwarmen. Het warmtapwater zal door twee elektrische doorstoom boilers worden verzorgd. Die op hun beurt gevoed worden door de zonnepanelen op het dak dat met sedum bekleed zal worden. Om de installatie compleet te maken wordt er voor de ventilatie van de woning een balansventilatie met terugwinning toegepast.

Voor de indeling van de woning is de entree zo gekozen dat de woonkamer en keuken respectievelijk aan de voortuin en de achtertuin zijn gelegen. De entree en de trap zorgen voor een natuurlijke scheiding tussen de twee ruimten. Verder valt de gebogen wand op die vanuit de woonkamer de “ruimte” opent richting de keuken. Deze wand zorgt voor een grote ruimtelijkheid en een speciale beleving. Door de gebogen wand aan beide uiteinden licht door te laten lopen ontstaan er twee nissen die die doen als inbouw boekenkasten. Op de verdieping vormt de golvende wand het verbindende element. Deze unieke wand zorgt ervoor dat de efficiënte indeling transformeert in architectuur!

Aannemer
Groenhart houtskeletbouw bv

Bekijk ook deze projecten