Project omschrijving

Villa Plant je Vlag III

Nijmegen – Lent

Villa Plant je Vlag III is een All Electric woning in de zelfbouw wijk Plant je Vlag te Lent (Nijmegen). De woning is zo vormgegeven dat hij optimaal gelegen is in de situatie. Er is gekozen voor een langgerekte woning van 21 meter lang waarbij alle woonruimten op het zuiden zijn gesitueerd. Deze keuze zorgt voor een mooie relatie met de tuin en een prachtig uitzicht op de boomgaard.

Het ontwerp bestaat uit een rechthoekig gestucte basisvorm waarvan een deel van de begane grond is uitgevoerd in smalle houten delen. Deze houten delen zorgen voor een warme uitstraling vanuit de tuin. Deze warme uitstraling wordt verder versterkt door de houten pergola, die enerzijds als zonwering dienst doet en anderzijds een overgangszone creëert tussen de woning en de tuin. De houten onderbouw loopt aan de oostzijde door ten opzichte van de bovenbouw. Dit verlengde gedeelte is een multifunctionele ruimte die dienst doet als werkkamer maar gemakkelijk omgebouwd kan worden naar een slaapkamer met een douche en een pantry. Dit zorgt ervoor dat de woning levensloop bestendig is. Het dak van de verlengde houten onderbouw is tevens voorzien van sedum dakbedekking.

De ruimtelijke indeling van de woning vormt een licht contrast met de rechthoekige hoofdvorm die voornamelijk dienstbaar is aan de situatie. In de woning zijn een aantal gebogen wanden aangebracht. Deze wanden leiden dankzij hun specifieke vorm en locatie tot een bijzondere beleving van het ontwerp. De combinatie van de open keuken en de woonkamer met open haard zorgt voor een moderne en ruimtelijke plattegrond. Op de verdieping zijn twee badkamers geplaatst. Eén badkamer is via een waskoker verbonden met de bijkeuken op de begane grond. De tweede badkamer is gesitueerd in de hoofdslaapkamer waarbij het mogelijk is om vanuit het bad over de boomgaard heen te kijken.

De Eco-Hybride woning is gebouwd door “Huis van Hollandsche bodem” op basis van een staalframe. Dit staalframe is verder bekleed en geïsoleerd met biobased producten als Isovlas en Homatherm. Het staalframe past in de circulaire economie en alle overige materialen in het gebouw zijn zoveel mogelijk biobased. De woning is qua installaties uitgerust met vloerverwarming, balans ventilatie met warmteterugwinning en zonnepanelen in combinatie met een lucht-water warmtepomp. Hierdoor is de woning All Electric. De eerder genoemde houtkachel in de woonkamer is niet noodzakelijk voor de opwarming van de woning, maar levert in de opwarming zeker zijn bijdrage en doet vooral dienst als grote sfeermaker.

Villa Plant je Vlag III

Nijmegen – Lent

Villa Plant je Vlag III is een All Electric woning in de zelfbouw wijk Plant je Vlag te Lent (Nijmegen). De woning is zo vormgegeven dat hij optimaal gelegen is in de situatie. Er is gekozen voor een langgerekte woning van 21 meter lang waarbij alle woonruimten op het zuiden zijn gesitueerd. Deze keuze zorgt voor een mooie relatie met de tuin en een prachtig uitzicht op de boomgaard.

Het ontwerp bestaat uit een rechthoekig gestucte basisvorm waarvan een deel van de begane grond is uitgevoerd in smalle houten delen. Deze houten delen zorgen voor een warme uitstraling vanuit de tuin. Deze warme uitstraling wordt verder versterkt door de houten pergola, die enerzijds als zonwering dienst doet en anderzijds een overgangszone creëert tussen de woning en de tuin. De houten onderbouw loopt aan de oostzijde door ten opzichte van de bovenbouw. Dit verlengde gedeelte is een multifunctionele ruimte die dienst doet als werkkamer maar gemakkelijk omgebouwd kan worden naar een slaapkamer met een douche en een pantry. Dit zorgt ervoor dat de woning levensloop bestendig is. Het dak van de verlengde houten onderbouw is tevens voorzien van sedum dakbedekking.

De ruimtelijke indeling van de woning vormt een licht contrast met de rechthoekige hoofdvorm die voornamelijk dienstbaar is aan de situatie. In de woning zijn een aantal gebogen wanden aangebracht. Deze wanden leiden dankzij hun specifieke vorm en locatie tot een bijzondere beleving van het ontwerp. De combinatie van de open keuken en de woonkamer met open haard zorgt voor een moderne en ruimtelijke plattegrond. Op de verdieping zijn twee badkamers geplaatst. Eén badkamer is via een waskoker verbonden met de bijkeuken op de begane grond. De tweede badkamer is gesitueerd in de hoofdslaapkamer waarbij het mogelijk is om vanuit het bad over de boomgaard heen te kijken.

De Eco-Hybride woning is gebouwd door “Huis van Hollandsche bodem” op basis van een staalframe. Dit staalframe is verder bekleed en geïsoleerd met biobased producten als Isovlas en Homatherm. Het staalframe past in de circulaire economie en alle overige materialen in het gebouw zijn zoveel mogelijk biobased. De woning is qua installaties uitgerust met vloerverwarming, balans ventilatie met warmteterugwinning en zonnepanelen in combinatie met een lucht-water warmtepomp. Hierdoor is de woning All Electric. De eerder genoemde houtkachel in de woonkamer is niet noodzakelijk voor de opwarming van de woning, maar levert in de opwarming zeker zijn bijdrage en doet vooral dienst als grote sfeermaker.

Bekijk ook deze projecten