Project omschrijving

Verbouwing Woonboerderij

Malden

Dit project betreft de verbouwing van de monumentale woonboerderij aan de Droogsestraat te Malden. De bestaande boerderij kent een monumentale status. Daardoor was het van belang om het terughoudende karakter en de architectonische uitstraling van het gebouw te behouden. De verbouwing is gericht op de indeling en de daarbij behorende ruimtelijke en architectonische kwaliteit.

In de bestaande toestand was de begane grond opgedeeld in een woongedeelte en een praktijkruimte aan huis. Het woongedeelte was in meerdere kleine en praktisch onbruikbare ruimten opgedeeld. Kenmerkend voor deze monumentale boerderij zijn de oude gebinten die op meerdere plaatsen zichtbaar zijn. In het ontwerp hebben wij de oude gebinten in het zicht gelaten en zijn de wanden strak gestuct en wit geschilderd. Hierdoor ontstaat er een mooi contrast tussen oud en nieuw. Op de begane grond hebben we door het wegbreken van verschillende binnenwanden een open leefruimte gecreëerd waarin de keuken een belangrijke rol speelt. Door de wand tussen de woonkamer en de keuken te handhaven ontstaat er een knusse zithoek met houtkachel en doorkijk naar de keuken. Aan de kant van de buitengevel is een deel van de 1e verdiepingsvloer verwijderd en zijn er in het dakvlak meerdere dakvensters aangebracht. De ruimtelijkheid en de lichtval die deze ingreep oplevert maakt het ontwerp voor de begane grond compleet.

Op de 1e verdieping zijn de slaapkamers en de overloop opnieuw ingedeeld. Dit heeft onder meer geleid tot een hoofdslaapkamer met douche ruimte. Daarin is de doucheruimte gesitueerd achter een halfhoge wand waartegen het bed staat. In deze ruimte valt ook de oude bakstenen schoorsteen op. Van deze schoorsteen is het stucwerk verwijderd. Deze techniek is op plekken als het trapgat, de badkamer en de overloop ingezet. Deze ingrepen maken het kenmerkende verleden van de woning zichtbaar.

In dit project wordt het gebouw nagenoeg geheel hergebruikt. Door de verbouwing kan het gebouw zeker weer 75 jaar mee! Dit zowel qua uitstraling en indeling maar ook op het gebied van energie en materiaalgebruik. Voor de woning is voornamelijk hout uit duurzaam beheerde bossen gebruikt alsmede gipskartonplaten en isolatie die het keurmerk Cradle to Cradle dragen. Vele oudere gebouwen die gebouwd zijn op basis van metselwerk en houten vloerbalken zijn gemakkelijk aan te passen aan de wensen en eisen van toekomstige generaties. Een goed voorbeeld zijn de woningen in de oude binnensteden die vaak al meerdere malen getransformeerd zijn. Als we dat afzetten tegen de zeer functionele naoorlogse bouwwerken dan kunnen we concluderen dat de laatste veel minder aanpasbaar zijn. Bij sloop en nieuwbouw er tevens veel meer energie en materiaal gebruikt.

Dit alles maakt het een prachtig project en zijn wij erg blij met het resultaat. Ook geven wij hierbij de complimenten aan de opdrachtgevers voor het uitstekende opdrachtgeverschap. Het resultaat is zeker ook aan hun houding en medewerking te danken.

Verbouwing Woonboerderij

Malden

Dit project betreft de verbouwing van de monumentale woonboerderij aan de Droogsestraat te Malden. De bestaande boerderij kent een monumentale status. Daardoor was het van belang om het terughoudende karakter en de architectonische uitstraling van het gebouw te behouden. De verbouwing is gericht op de indeling en de daarbij behorende ruimtelijke en architectonische kwaliteit.

In de bestaande toestand was de begane grond opgedeeld in een woongedeelte en een praktijkruimte aan huis. Het woongedeelte was in meerdere kleine en praktisch onbruikbare ruimten opgedeeld. Kenmerkend voor deze monumentale boerderij zijn de oude gebinten die op meerdere plaatsen zichtbaar zijn. In het ontwerp hebben wij de oude gebinten in het zicht gelaten en zijn de wanden strak gestuct en wit geschilderd. Hierdoor ontstaat er een mooi contrast tussen oud en nieuw. Op de begane grond hebben we door het wegbreken van verschillende binnenwanden een open leefruimte gecreëerd waarin de keuken een belangrijke rol speelt. Door de wand tussen de woonkamer en de keuken te handhaven ontstaat er een knusse zithoek met houtkachel en doorkijk naar de keuken. Aan de kant van de buitengevel is een deel van de 1e verdiepingsvloer verwijderd en zijn er in het dakvlak meerdere dakvensters aangebracht. De ruimtelijkheid en de lichtval die deze ingreep oplevert maakt het ontwerp voor de begane grond compleet.

Op de 1e verdieping zijn de slaapkamers en de overloop opnieuw ingedeeld. Dit heeft onder meer geleid tot een hoofdslaapkamer met douche ruimte. Daarin is de doucheruimte gesitueerd achter een halfhoge wand waartegen het bed staat. In deze ruimte valt ook de oude bakstenen schoorsteen op. Van deze schoorsteen is het stucwerk verwijderd. Deze techniek is op plekken als het trapgat, de badkamer en de overloop ingezet. Deze ingrepen maken het kenmerkende verleden van de woning zichtbaar.

In dit project wordt het gebouw nagenoeg geheel hergebruikt. Door de verbouwing kan het gebouw zeker weer 75 jaar mee! Dit zowel qua uitstraling en indeling maar ook op het gebied van energie en materiaalgebruik. Voor de woning is voornamelijk hout uit duurzaam beheerde bossen gebruikt alsmede gipskartonplaten en isolatie die het keurmerk Cradle to Cradle dragen. Vele oudere gebouwen die gebouwd zijn op basis van metselwerk en houten vloerbalken zijn gemakkelijk aan te passen aan de wensen en eisen van toekomstige generaties. Een goed voorbeeld zijn de woningen in de oude binnensteden die vaak al meerdere malen getransformeerd zijn. Als we dat afzetten tegen de zeer functionele naoorlogse bouwwerken dan kunnen we concluderen dat de laatste veel minder aanpasbaar zijn. Bij sloop en nieuwbouw er tevens veel meer energie en materiaal gebruikt.

Dit alles maakt het een prachtig project en zijn wij erg blij met het resultaat. Ook geven wij hierbij de complimenten aan de opdrachtgevers voor het uitstekende opdrachtgeverschap. Het resultaat is zeker ook aan hun houding en medewerking te danken.

Bekijk ook deze projecten