Houtskeletbouw

Wat is houtskeletbouw?

Houtskeletbouw (HSB) is een bouwmethode waarbij de constructie wordt opgebouwd met een houten frame van stijlen, balken en spanten. Het houten frame wordt volledig geïsoleerd met natuurlijke dampopen isolatiematerialen en vervolgens afgewerkt naar het ontwerp dat wij met onze opdrachtgevers bepalen. Hout is een hergroeibaar bouwmateriaal waarbij CO2 wordt opgenomen tijdens de groei.

Houtskeletbouw is licht van gewicht, biedt veel flexibiliteit in het ontwerp en kan door de prefab bouwmethode sneller op locatie opgebouwd worden.

Isolatie

Een houtskeletbouw gebouw staat bekend om de goede isolerende eigenschappen. Dit komt doordat het houten constructie frame volledig geïsoleerd kan worden. Onze standaard gebouwen hebben dan ook een hogere isolatiewaarde dan de huidige norm in het bouwbesluit voorschrijft! Houtskeletbouw is dan ook zeer geschikt voor het realiseren van een energieneutraal of passiefhuis.

Vanwege de duurzaamheid, comfort en gezondheid werken wij met duurzame isolatiematerialen als vlas, houtvezel, stro of hennep, cellulose of zelfs gerecycled katoen. Dit zijn dampopen en vochtregulerende isolatiematerialen die een zeer positief effect hebben op het gezonde binnenklimaat.

Wat is het effect van deze natuurlijke materialen op het binnenklimaat? Dit doen wij door dampopen te bouwen! Lees hieronder het verschil tussen dampopen en dampdicht bouwen.

Dampopen of dampdicht

Binnen een gebouw wordt vocht geproduceerd tijdens het koken, douchen, wassen en zelfs ademen. Vroeger kon dit vocht makkelijk naar buiten door de kieren die in de gebouwen aanwezig waren. Met de goed geïsoleerde en luchtdichte woningen van tegenwoordig kan dit niet meer.

In de traditionele bouw wordt een buitenwand dampdicht uitgevoerd. Dit komt door het gebruik van materialen die niet dampopen zijn zoals kalkzandsteen of beton. Ook gebruiken sommige houtskeletbouwers een dampdichte folie in combinatie met een dampdicht isolatiemateriaal zoals minerale wol (steenwol/glaswol). Doordat de buitenwanden dampdicht worden uitgevoerd kan dit vocht niet gereguleerd worden maar moet volledig worden afgevoerd middels het ventilatiesysteem.

In tegenstelling tot de traditionele bouwmethode maken wij gebruik van een dampopen wandopbouw met natuurlijke materialen. Deze natuurlijke materialen beschikken over vochtregulerend vermogen waardoor het vocht dat binnenhuis geproduceerd wordt naar buiten kan worden afgevoerd. Dit effect kan worden vergeleken met een Goretex jas. Het materiaal biedt bescherming tegen de weersomstandigheden maar ademt wel met een hoger comfort als resultaat. Een dampopen buitenwand is luchtdicht, maar ademt wel en dat komt het woonklimaat en de gezondheid ten goede!

Foto: Woodteq

CLT

Momenteel zien wij een opmars van CLT (Cross Laminated Timber) ofwel kruislaaghout en is een houtbouwmethode dat bekend staat om de sterke massieve constructieplaten welke zijn opgebouwd uit drie of meer kruislings verlijmde lagen. De constructieve CLT elementen worden gebruikt als wand-, vloer- en dakelementen. CLT wordt vooraf machinaal (CNC) gefabriceerd en is uitermate geschikt om in hout hoogbouw te realiseren. CLT wordt ook toegepast voor (woning)bouwprojecten waarbij de houten uitstraling in het gebouw gewenst is. Hierdoor kan goedkoper gebouwd worden omdat er geen leidingzone en (deels) stucwerk benodigd is.

Foto: Woodteq

Biobased & Circulair bouwen

Onze ontwerpen worden in basis opgebouwd met biobased materialen. Waar nodig of esthetisch gewenst passen we circulaire materialen toe. Maar wat betekent biobased en circulair?

BIM ECO architectenBIM ECO architecten
ECO architecten logo wit

Benieuwd wat wij voor

u kunnen betekenen?