Biofilisch ontwerpen
Biofilisch ontwerpen is een ontwerpfilosofie waarbij de natuur als uitgangspunt dient. Wat kunnen we leren van de natuur en hoe kunnen we het toepassen in de gebouwde omgeving? Hoe verbinden we onze leefruimte met de natuur?
In een aantal innovatieve ontwerpvoorstellen hebben wij ons laten inspireren door diersoorten zoals een libelle, de slang en de krab. Deze inspiratie is terug te zien in onderstaande ontwerpvoorstellen.
ECO architecten staat voor de toepassing van natuurlijke materialen, leef- en werkruimten met veel daglicht, een fris en gezond leefklimaat en een grote connectie met de omliggende natuur. In ieder project onderzoeken wij samen met onze opdrachtgevers de mogelijkheden om een leef- of werkomgeving te creëren voor mens en natuur. Dit uit zich in direct zichtbare elementen als organische gebouwelementen, natuurlijke ademende afwerkingen en de toevoeging van nestkasten maar ook onzichtbare bouwtechnische toepassingen.
Biomimicry
Onder de term Biomimicry wordt inspiratie op gedaan om innovatieve oplossingen uit de natuur te implementeren in de gebouwde omgeving. Een heel goed voorbeeld is de ventilatie van een gebouw dat is gebaseerd op de termietenheuvel. Een termieten heuvel is namelijk zo gebouwd dat luchtstromen ontstaan die voor luchtcirculatie zorgen waarbij de temperatuur in de termietenheuvel relatief constant blijft.
Op de natuur gebaseerde architectuur weerspiegeld zich onder andere in ons Dromencentrum, Island of Light en verschillende ontwerpelementen in onze gebouwen.
E•LAB PROJECTEN
Ertho
Het is een kwestie van tijd dat de 3D printtechnologie een grotere rol gaat spelen in de bouwsector. Momenteel zien we al veel initiatieven en de eerste bewoonbare woning in 3D geprint beton is reeds gerealiseerd. In het kader van een volledig circulaire bouw in 2050 is het van belang nu ook onderzoek te doen naar de toepassing van biobased materialen in combinatie met de 3d print technologie op woning niveau. ECO architecten is initiator van het project Ertho waarmee we het perspectief van biobased 3D geprinte woningen verkennen.
Het kernteam bestaat naast ECO architect ook uit de volgende partners: Kiemt (ketenregisseur), KRIMPPP (biobased doe- en ontwikkelcentrum), Omlab (bioccirculaire (materiaal)ontwerpstudio en expert op het gebied van 3D-printen met gerecyclede grondstoffen), InnoFields (bouw- en testlocatie) en Soil Valley (leveren van biobased materialen en meten van het gedrag van deze materialen).
Foto: Tecla/Iago Corazza
Libelle
De Libelle is het ontwerp voor een duurzaam transferium tussen Arnhem en Nijmegen. Het ontwerp is gebaseerd op ‘het snelste insect van de wereld’ de libelle.
De grote doorzichtige ‘vleugels’ van het ontwerp worden bedekt met semi-transparante zonnepanelen die het mogelijk maken om grote hoeveelheden auto’s op te laden. In het lijf van het ontwerp worden onder andere een restaurant en (flex)werkplekken ondergebracht. Dit op Biomimicry gebaseerd ontwerp moet een icoon worden voor de duurzame snelweg van de toekomst.
Parking Solar
Parking Solar is voortgekomen uit ECO architecten waarbij wij onze ambitie voor een duurzame samenleving op meer vlakken willen uitdragen dan alleen via de architectuur.
De ontwerpen zijn bedoeld voor zowel vrachtwagens als personenauto’s. De modellen zijn in hout uitgevoerd waarbij de zachtheid van het materiaal de doorgaans harde en naargeestige parkeerlocaties een vriendelijker karakter geven. Met Parking Solar geven we gestalte aan de transitie naar hernieuwbare energie.