CLT (Cross-laminated timber)

Wat is CLT?

Cross Laminated Timber (CLT) ofwel kruislaaghout is een houtbouwtechniek waarbij massief houten panelen kruislings verlijmd worden en wordt geproduceerd met vurenhout uit PEFC gecertificeerde bossen. Dankzij de kruislings verlijmde houten lamellen ontstaan sterke en stabiele massief houten constructieplaten. CLT elementen worden gebruikt als wand-, vloer- en dakelementen en worden als duurzaam alternatief gezien voor betonnen wanden en vloeren. Dat maakt het materiaal ook uitermate geschikt om in hout hoogbouw te realiseren. CLT wordt ook toegepast voor (woning)bouwprojecten waarbij de houten uitstraling in het gebouw gewenst is. Hierdoor kan goedkoper gebouwd worden omdat er geen leidingzone en (deels) stucwerk benodigd is. Verder is hout is een hergroeibaar bouwmateriaal waarbij CO2 wordt opgenomen tijdens de groei.

CLT wordt vooraf machinaal (CNC) gefabriceerd. Dit betekent dat de geïntegreerde installatiepunten voor productie bepaald moeten worden. Eenmaal op locatie kent de opbouw van het casco een zeer korte bouwtijd. Het gebouw dient dan nog wel geïsoleerd en aan de buitenzijde afgewerkt te worden. In tegenstelling tot Houtskeletbouw (HSB) kan een CLT wand direct als binnenwand afwerking worden gebruikt. In de praktijk wordt CLT ook gecombineerd met HSB elementen. Dan wordt het constructieve casco gerealiseerd middels CLT elementen waarbinnen HSB elementen worden gebruikt voor de niet-constructieve (gevel)delen.

Er bestaat ook lijmvrij CLT. Hier gebruikt men houten deuvels om de panelen te verbinden. Deze variant wordt ook wel DLT (Dowel Laminated Timber) genoemd. De deuvels zijn van een andere houtsoort en zetten zich vast door uitzet-/krimpwerking.

Foto: Woodteq

Foto: Woodteq

Isolatie

De wijze waarop een gebouw met een CLT constructie wordt geïsoleerd is vergelijkbaar met de traditionele bouwmethodes. In tegenstelling tot HSB kan de isolatie niet tussen het constructieve frame worden geplaatst maar wordt de isolatie aan de buitenzijde van de CLT constructie aangebracht. Omdat de isolatie aan de buitenzijde van de constructie wordt aangebracht zijn minder materialen geschikt om als isolatie aan te brengen in tegenstelling tot het isoleren van een HSB constructie.

Vanwege de duurzaamheid gaat onze voorkeur uit naar een hergroeibaar biobased materiaal als houtvezelisolatie.

Dampopen of dampdicht

Binnen een gebouw wordt vocht geproduceerd tijdens het koken, douchen, wassen en zelfs ademen. Vroeger kon dit vocht makkelijk naar buiten door de kieren die in de gebouwen aanwezig waren. Met de goed geïsoleerde en luchtdichte woningen van tegenwoordig kan dit niet meer.

In de traditionele bouw wordt een buitenwand dampdicht uitgevoerd. Dit komt door het gebruik van materialen die niet dampopen zijn zoals kalkzandsteen of beton. Ook gebruiken sommige houtskeletbouwers een dampdichte folie in combinatie met een dampdicht isolatiemateriaal zoals minerale wol (steenwol/glaswol). Doordat de buitenwanden dampdicht worden uitgevoerd kan dit vocht niet gereguleerd worden maar moet volledig worden afgevoerd middels het ventilatiesysteem.

In tegenstelling tot een HSB constructie beschikt CLT over een beperkt dampopen karakter. De constructie beschikt namelijk over een lager vochtregulerend vermogen. Het vocht dat binnenhuis geproduceerd wordt kan, vooral in de zomerperiode, door het CLT worden opgenomen en afgegeven. Hierdoor ontstaat een bouwfysisch voordeel ten opzichte van de traditionele bouwmethoden en zal altijd een prettig en gezond binnenklimaat worden ervaren.

Houtskeletbouw

Houtskeletbouw (HSB) is een lichtere bouwmethode dan CLT en wordt zoals de naam al zegt opgebouwd middels een houten skelet of frame. Waar CLT de laatste tijd een opmars maakt wordt al eeuwen gebouwd met HSB constructies. HSB constructies zijn flexibel, goed te isoleren en net als CLT binnen korte periode op de bouwplaats gerealiseerd worden.

Biobased & Circulair bouwen

Onze ontwerpen worden in basis opgebouwd met biobased materialen. Waar nodig of esthetisch gewenst passen we circulaire materialen toe. Maar wat betekent biobased en circulair?

BIM ECO architectenBIM ECO architecten
ECO architecten logo wit

Benieuwd wat wij voor

u kunnen betekenen?