Ertho 3D

Onderzoek & ontwikkeling

3D geprinte woningen met biobased materialen!

Het is een kwestie van tijd dat de 3D printtechnologie een grotere rol gaat spelen in de bouwsector. Momenteel zien we al veel initiatieven en de eerste bewoonbare woning in 3D geprint beton is reeds gerealiseerd. In het kader van een volledig circulaire bouw in 2050 is het van belang nu ook onderzoek te doen naar de toepassing van biobased materialen in combinatie met de 3D print technologie op woningniveau.

ECO architecten is initiator van het project Ertho waarmee we het perspectief van biobased 3D geprinte woningen verkennen. Ertho is de oude Germaanse naam voor Aarde en staat letterlijk voor onze doelstelling: de ontwikkeling van een innovatieve bouwmethode met efficiënt gebruik van milieuvriendelijke grondstoffen.

Het kernteam bestaat naast ECO architect ook uit de volgende partners: Kiemt (ketenregisseur), KRIMPPP (biobased doe- en ontwikkelcentrum), Omlab (bioccirculaire (materiaal)ontwerpstudio en expert op het gebied van 3D-printen met gerecyclede grondstoffen), InnoFields (bouw- en testlocatie) en Soil Valley (leveren van biobased materialen en meten van het gedrag van deze materialen).

Foto: Tecla/Iago Corazza