Project omschrijving

31 appartementen Toorop

Nijmegen

Dit project is gelegen in Nijmegen Oost en betreft een inbreidingslocatie van 31 sociale huurappartementen. Het is een bijzonder project daar het plan zich enerzijds moet voegen in het stedelijk weefsel en anderzijds een hoogwaardige toevoeging moet vormen voor het binnenterrein. Uitgangspunt voor deze inbreidingslocatie was het woningbouwconcept Wonivo van Klokgroep. Woonwaarts als opdrachtgever heeft ons gevraagd te adviseren in de verduurzaming van het project alsmede het project architectonisch te transformeren zodat het zich in positieve zin zou kunnen gaan voegen in de bestaande situatie.

Aan de Tooropstraat hebben we na uitvoerig onderzoek een gevel ontworpen die recht doet aan de verscheidenheid die de Tooropstraat zo kenmerkt. Daarbij gebruik makend van de middelen die voor de 19e -eeuwse stad zo kenmerkend zijn namelijk verscheidenheid in hoogtes en toepassing van verschillende baksteenkleuren en texturen. Door deze middelen op verschillende wijze in te zetten ontstaat een verscheidenheid aan gevels die zich op goede wijze voegen in het straatbeeld van de Tooropstraat en verhult dat het hier een appartementencomplex betreft.

Op het binnenterrein is het woonconcept van Klokbouw minder vergaand getransformeerd. Maar ook hier is er sprake van een aantal kwalitatieve architectonische ingrepen. Dit betreft met name de toevoeging van een dakrand en de doorlopende kopgevels. Door daarnaast ook het materiaalgebruik aan te passen van de langs gevels ontstaat er een dieptewerking die het gebouw een hoogwaardige architectonische expressie verleent.

De sociale appartementen hebben EPC 0. Verder is Toorop qua duurzaamheid voorzien van houten kozijnen van de snelgroeiende Siberische Lariks, binnenbladen van houtskeletbouw, triple glas, een elektrische warmtepomp, zonnecollectoren, zonnepanelen, witte dakbedekking, WTW (warmteterugwinning) in het ventilatiesysteem en bij de douche.

Opdrachtgever
Woningcorporatie Woonwaarts

Aannemer
Klokgroep

31 appartementen Toorop

Nijmegen

Dit project is gelegen in Nijmegen Oost en betreft een inbreidingslocatie van 31 sociale huurappartementen. Het is een bijzonder project daar het plan zich enerzijds moet voegen in het stedelijk weefsel en anderzijds een hoogwaardige toevoeging moet vormen voor het binnenterrein. Uitgangspunt voor deze inbreidingslocatie was het woningbouwconcept Wonivo van Klokgroep. Woonwaarts als opdrachtgever heeft ons gevraagd te adviseren in de verduurzaming van het project alsmede het project architectonisch te transformeren zodat het zich in positieve zin zou kunnen gaan voegen in de bestaande situatie.

Aan de Tooropstraat hebben we na uitvoerig onderzoek een gevel ontworpen die recht doet aan de verscheidenheid die de Tooropstraat zo kenmerkt. Daarbij gebruik makend van de middelen die voor de 19e -eeuwse stad zo kenmerkend zijn namelijk verscheidenheid in hoogtes en toepassing van verschillende baksteenkleuren en texturen. Door deze middelen op verschillende wijze in te zetten ontstaat een verscheidenheid aan gevels die zich op goede wijze voegen in het straatbeeld van de Tooropstraat en verhult dat het hier een appartementencomplex betreft.

Op het binnenterrein is het woonconcept van Klokbouw minder vergaand getransformeerd. Maar ook hier is er sprake van een aantal kwalitatieve architectonische ingrepen. Dit betreft met name de toevoeging van een dakrand en de doorlopende kopgevels. Door daarnaast ook het materiaalgebruik aan te passen van de langs gevels ontstaat er een dieptewerking die het gebouw een hoogwaardige architectonische expressie verleent.

De sociale appartementen hebben EPC 0. Verder is Toorop qua duurzaamheid voorzien van houten kozijnen van de snelgroeiende Siberische Lariks, binnenbladen van houtskeletbouw, triple glas, een elektrische warmtepomp, zonnecollectoren, zonnepanelen, witte dakbedekking, WTW (warmteterugwinning) in het ventilatiesysteem en bij de douche.

Opdrachtgever
Woningcorporatie Woonwaarts

Aannemer
Klokgroep

Bekijk ook deze projecten